Ráno vstanu, uvařím si čaj a hodím si do něho
· jednu molekulu glukózy
· jednu molekulu fruktózy.
Myslím, že nejen chemikům je jasné, že jsem si svůj životabudič právě osladila.Ačkoliv je cukr v dnešní době tak trochu zatracovaný, určitě naše stoly neopustí. Jen málokterý člověk si dovede odepřít to potěšení, aby si, čas od času, osladil život.
K tomu může použít cukr třtinový – vyrábí se z cukrové třtiny. Nebo cukr řepný – k jeho výrobě se používá cukrová řepa.
Pokud projdeme všemi technologickými postupy výroby řepného cukru, bude to vypadat docela složitě.
1. Nejprve je potřeba řepu vypěstovat a sklidit.
2. Pokud už ji máme pod střechou, důkladně ji vypereme a zbavíme všech nečistot.
3. Jednotlivé bulvy nařežeme na úzké proužky neboli řízky.
4. Nakrájené proužky uložíme do difuzérů, kde se z nich bude louhovat očekávaný cukr.
5. Cukernou šťávu poté vyčistíme a filtrujeme.
6. Přidáním vápna a působením oxidu uhličitého, ji budeme čeřit.
Celý proces opakujeme ještě dvakrát, až třikrát.Nakonec šťávu vaříme, čímž docílíme jejího zhoustnutí. Ve vakuovém stroji ji proměníme v krystaly.
Ani odpad nepřijde nazmar
Co s vedlejšími produkty?Vylouhované plátky řepy poslouží jako krmivo pro dobytek
Melasa – ošklivě páchnoucí sirup zbylý po čistění, se používá
– k výrobě lihu
– kvasnic
– některých nápojů
Největšími producenty cukru jsou
· Brazílie
· Indie
· Čína.
Cukr dříve a dnes
Dříve si musely hospodyňky cukr odsekávat z homolí. Bylo to docela náročné a často při tom docházelo k úrazům. Proto, dačický cukrovarník Jakub Kryštof Rad roku 1841, uzpůsobil cukr do úhledných kostiček.
Dnes si můžeme koupit
– hrubý nebo jemnější krystal, či drcenou krupici – vhodné ke slazení nápojů, pečení zákusků, slazení omáček a polévek
– jemně mletou moučku – obalování vánočního cukroví, cukrování bábovek